Кажете известни животни неща, истории, снимки, тапети
sayfamous.com
Кажете нещо известно
  анонимен

Човешки приятел, слон

Човешки приятел, слон (Картина 1)

1/15

Основните външни характеристики на слона са неговият гъвкав и мускулест дълъг нос и големи фестонни уши.Тя има функцията на навиване и е мощен инструмент за самозащита и хранене. Според историческите сведения слоновете отдавна са станали човешки приятели и могат да предоставят помощ на хората. Слоновете са много умни, могат да отворят земя и да погребват мъртвите си спътници сред паднали листа и клони. Слоновете имат дълъг живот, обикновено живеят до около 70 г. Те са полово зрели между 10 и 15 години и имат период на бременност до 22 месеца. Слоновете са широко разпространени. Преди около 40 милиона години всеки континент с изключение на Океания и Антарктида имаше своите отпечатъци, но сега има главно два вида азиатски слонове и африкански слонове. Слоновете са широко разпространени в тропическите и субтропичните райони на юг от пустинята Сахара в Африка, Южна Азия, Югоизточна Азия и южната граница на Китай; те се произвеждат главно в Индия, Тайланд, Камбоджа, Виетнам и други страни. Има и малки диви популации в Xishuangbanna, провинция Юнан, Китай. Африканските слонове и африканските горски слонове са широко разпространени в целия африкански континент на юг от Сахара и обичат да живеят на групи.

Слоновете са социални животни, като семейство е единица, а женските слонове са водач. Времето на ежедневните дейности, начинът на действие, местата за търсене, местообитанията и др. Са под командването на женски слонове. Възрастният мъжки слон поема само отговорността да защитава безопасността на семейството. Понякога няколко стада слонове се събират, за да образуват голямо стадо от стотици слонове. Слоновете могат да комуникират с инфразвукови вълни, които не могат да бъдат чути от хората.При липса на смущения те обикновено могат да изминат 11 километра.Ако средата е неравна поради въздушния поток, те могат да изминат само 4 километра. За да общуват, слоновете стъпкаха с крака и издадоха мощен звук „бум". Този метод може да измине до 32 километра. Как го чу далечният слон? Не можете просто да поставите ушите си на земята и да слушате? Всъщност слоновете използват кости за проводимост.Когато звуковите вълни се предават, звуковите вълни ще пътуват по ходилата на краката през костите до вътрешните уши, а мазнината на лицето на слона може да се използва за усилване на звука.

Африканският слон живее в тропически гори, джунгли и пасища.Той е най-големият жив сухоземен бозайник. Животът на групи трябва да бъде воден от женски слон, пътуващ еднодневно, без заселване. Хранете се с плевели, листа, кора, клонки и др. Репродуктивният период не е фиксиран. Периодът на бременност е около 22 месеца. Всяко котило е полово зряло на възраст от 13 до 14 години, а продължителността на живота е 70 години. Зоологическата градина в Пекин започва да се размножава и излага през 1954 година. Африканският слон е най-големият съществуващ сухоземен бозайник, с дължина на тялото от 6 до 7,5 метра, дължина на опашката от 1 до 1,3 метра, височина до рамото 4,5 метра и тегло от 7000 кг. Най-високият рекорд е мъж с обща дължина 11 метра (включително носа и опашката), обиколка на предните крака 2 метра и тегло 13 000 кг. Най-голямата записана слонова кост е дълга 350 см и тежи около 107 кг. Изчезналите африкански пасищни слонове в Северна Африка са сравнително малки, високи само от 3,4 до 3,7 метра и тежат около 8,9 тона. По размер са подобни на африканските горски слонове.

Азиатските слонове живеят в тропически гори, джунгли или пасища. Те живеят на групи, водени от женски слон, нямат постоянно местообитание и пътуват ежедневно. Зрението е лошо (главно защото миглите на слона са по-дълги, което влияе на зрението), обонянието и слуха са чувствителни и той обича да се къпе, когато е горещо. Нахранвайки в сумрака, хранете се с плевели, листа, бамбукови листа, диви плодове и др. Репродуктивният период не е фиксиран и периодът на бременност е 20-22 месеца. За всяко котило 9-12-годишните са полово зрели и продължителността на живота е 70-80 години. Азиатските слонове имат висок коефициент на интелигентност, а темпераментите им са нежни и честни и много лесно се опитомяват. Гражданите на много страни от Югоизточна Азия и Южна Азия (особено Тайланд и Индия) ги опитомиха за езда, извършване на работа и изпълнение. Тренировъчният процес на изпълнение, езда и труд често е много жесток. Треньорът използва остри слонови куки и непрекъснато биене, за да унищожи волята им и да ги принуди да отстъпят. Този процес може да причини необратими щети на тяхната физиология и психология, така че азиатските слонове, използвани за изпълнение, езда и труд, често имат сериозни поведенчески аномалии.