Кажете известни животни неща, истории, снимки, тапети
sayfamous.com
Кажете нещо известно
  анонимен

Сладък бурундук

Сладък бурундук (Картина 1)

1/12

Бурундукът е много по-малък от катеричката. Всички тежат приблизително 100 грама и имат среден живот от 5 до 10 г. Те са дневни животни. Възрастните имат дължина на тялото 110-150 мм, дължина на опашката, близка до дължината на тялото, светло жълта или оранжево червена коса на гърба и пет тъмнокафяви надлъжни ивици, така че се нарича „пет вежди“ и е отличителна черта от другите катерици , Надлъжните линии се простират от задната страна на веждите до бедрата. Косата на тялото е оранжево жълта, коремната коса е бяла, а основата на косата - сива. Бурундуците се разпространяват предимно в Северна Америка. Само сибирският бурундук е разпространен в Североизточна Европа и Северна Азия.

Бурундуците обитават горски площи и горски периферии на храсти и ниско разположени хълмове, и копаят дупки в ризосферата на дървета и храсти или използват терасирани хребети и бразди между естествени камъни. Много занимания през деня, най-активните сутрин и вечер, често тичане по земята и паднала дървесина, също добри за катерене по дървета, пъргави движения, от време на време вдигат писък. Храни се с различни ядки, семена, плодове, цветя и млади листа, както и малки количества от възрастни и млади насекоми. Имайте навика да съхранявате храна. Режим на хибернация. Размножаването започва в началото на пролетта. Периодът на бременност е около 1 месец, а всяка година се раждат 1-2 коти, с 4-6 литра на носилка, с максимум 10 коти.

Бурундукът яде много храна и е вреден за боб, пшеница, зърнени храни и плодове. Пролетта нахлува в обработваемата земя през пролетта, за да копае и изяжда семената на засадените култури.През есента торбичките на бузите се използват за контрабанда на голямо количество зърно.Зърното в склад може да достигне 5-10 кг, а складирането на храна заема площ от 30 квадратни метра. Освен това се покатери на дървото, за да открадне орехи, кайсии, ябълки, круши и т.н. Поради липсата на памет за зоната за съхранение на храни, тя до известна степен изигра ролята на "засяване".

Повечето бурундуци обитават подземни бразди, гнездят в дупки на дървета и дори нахлуват в гнездови кутии, които изкуствено привличат полезни птици. Пещерата може да бъде разделена на два вида: пролетни и летни пещери и зимуващи пещери: пролетните и летните пещери нямат място за съхранение на зърно, гнездото е плитко, а някои имат най-краткото вертикално разстояние от земята около 10 см, а някои са 30-50 см, а дължината на пещерата варира. Старейшините могат да достигнат два или три метра и има 1-8 дупки, дупката е по-малка от 50 × 50 мм и отглежда млади животни в тази дупка. Зимуващата пещера обикновено има хранилище за зърно, тунелът е дълбок, а вертикалното разстояние от земята е около 90 см или по-дълбоко. Често има приюти на входа на пещерата, а куха паднала дървесина, скални пролуки, борови пещери или земни пещери се използват като временни скрити места наблизо.