животно, истории, снимки, тапети
sayfamous.com
Кажете известен
  анонимен

Сладък бурундук

Сладък бурундук (Снимка 1)

1/12

Бурундукът е много по-малък от катерицата. Тежат около 100 грама и имат средна продължителност на живота 5-10 години. Те са дневни животни. Възрастният плъх е дълъг 110-150 мм, дължината на опашката е близо до дължината на тялото, косата на гърба е светложълта или оранжево-червена и има 5 тъмнокафяви вертикални ивици, така че се нарича "пет вежди", което е отличителна черта, която я отличава от останалите катерици. Вертикалните линии се простират от задната част на веждите до седалището. Страничната коса е оранжево-жълта, косата на корема е мръснобяла, а основата на косата е сива. Бурундуците се разпространяват най-вече в Северна Америка. Само сибирският бурундук се разпространява в горските райони на североизточна Европа и Северна Азия.

Бурундуците живеят в горски райони, храсти в края на горите и земеделски райони с много ниски планини и хълмове. Те често копаят дупки в ризосферата на дървета и храсти или използват терасовидни хребети и пукнатини от естествен камък, за да живеят в нори. Активен през деня, най-активен сутрин и вечер, често тичащ по земята и паднали дървета, също добър в катеренето по дървета, пъргав и от време на време да прави тежки разговори. Храни се с различни ядки, семена, плодове, цветя и нежни листа, а също така яде малко количество възрастни и млади насекоми. Имайте навика да съхранявате храна. Хибернация. Размножаването започва в началото на пролетта. Периодът на бременност е около 1 месец. Всяка година се раждат 1-2 котила, 4-6 котила на котило, до 10 котила.

Бурундуците имат смесени хранителни навици и са вредни за боб, пшеница, зърнени храни и плодове. През пролетта той нахлува в земеделската земя, за да изкопае и изяде семената на засетите култури. През есента бузите се използват за кражба на голямо количество зърно. Склад може да съхранява до 5-10 кг зърно и площта за съхранение на храна може да достигне 30 квадратни метра. Изкачваше се и до дърветата, за да открадне орехи, кайсии, ябълки, круши и т.н. Тъй като паметта за съхранението на храни не е силна, тя играе роля на „засяване“ до известна степен.

Бурундуците копаят предимно дупки под земята, за да обитават, а също така гнездят в дупки на дървета и дори нахлуват в гнездовите кутии, които изкуствено привличат полезни птици. Пещерите могат да бъдат разделени на два типа: пролетни и летни пещери и зимни пещери: пролетните и летните пещери нямат помещения за съхранение на зърно, а гнездата са относително плитки. Някои имат най-краткото вертикално разстояние от земята около 10 см, а други имат 30-50 см. Дължината на тунела варира., Възрастните могат да достигнат два или три метра, с 1-8 отвора, отворите са по-малки от 50 × 50 мм и младите животни се отглеждат в тази дупка. Пещерите за зимуване обикновено имат помещение за съхранение на зърно с дълбок тунел и вертикално разстояние от около 90 cm или повече от земята. Обикновено на входа на пещерата има заслони, а наблизо като временни подслони има кухи паднали трупи, скални пролуки, борови пещери или земни пещери.

  Предишна статия:  
  Следваща статия: